30 de des. 2019

10 videoclips dels 2010s

Resultat d'imatges per a "chandelier video""

Acabo ja amb els repassos del més destacat de la dècada amb una sel·lecció de 10 videoclips. Com sempre sense repetir artistes, he volgut intentar trobar un equilibri entre els meus preferits i els més representatius. En tot cas, deu peces audiovisual que em venia de gust repassar i comentar, que acompanyen senzills d'Ariana Grande, Katy Perry, Halsey, The Weeknd o Lady Gaga, entre d'altres.



California Gurls


Katy Perry té una de les millors videografies del pop dels últims anys i un munt de videoclips memorables, tots amb un toc humorístic (més o menys encertat) i una estètica molt colorista. El meu videoclip preferit de la cantant californiana és el de The One That Got Away, però no hi ha dubte que el més reconeixible (i també un dels millors segons el meu punt de vista) és el de California Gurls. Probablement, hi haurà molta gent que si pensa en Katy Perry la primera imatge que li vingui al cap sigui la de la cantant nua sobre el núvol de sucre.

Judas




Encara que és un aspecte que els últims anys de la seva carrera ja no ha cuidat tant, els primers discos de Lady Gaga van venir acompanyats de videoclips increïbles. Un dels millors va ser el de Judas, estrenat a la primavera del 2011. Té tot el que se li pot demanar a un videoclip: diversos vestuaris, coreografia i argument.

Wake Me Up



Els videoclips de cançons de música electrònica no acostumen a estar gaire elaborats. Els d'Avicii serien una excepció, ja que moltes cançons del suec anaven acompanyades de vídeos amb algun tipus de comentari social. El de Bromance critica l'hipocresia de determinats estaments eclesiàstics; el de Hey Brother té un clar missatge antibel·licista i Wake Me Up tracta sobre la discriminació de les majories a les minories que no són com ells. Wake Me Up és clarament la cançó més exitosa de la seva carrera i trobo que té un videoclip prou memorable com per mereixer un lloc en aquesta llista. Ara bé, a diferència dels altres, acaba amb imatges d'un festival (la edició del 2013 de l'Ultra Music Festival de Miami, on Avicii i Aloe Blacc van estrenar la cançó).

Chandelier


Sia va assolir èxit mainstream en solitari per primera vegada l'any 2014 amb Chandelier, un dels senzills que contenia el seu àlbum 1000 Forms of Fear. Sembla clar que part de l'èxit de la cançó es deu al seu sorprenent videoclip, on la cantant australiana no apareix i cedeix el protagonisme a la ballarina Maddie Ziegler. He de dir que no és el meu estil de vídeo perferit i que el fet que repetís la fórmula en els seus següents vídeos va fer que acabés resultant repetitiu (com a mínim per a mi); però això no treu que en un primer moment el videoclip de Chandelier fos molt innovador i dones molt a comentar.

Uptown Funk



Un altra de les cançons més exitoses de la dècada que va arribar acompanyada d'un videoclip igual de memorable és Uptown Funk de Mark Ronson i Bruno Mars. De la mateixa manera que la cançó, el videoclip d'Uptown Funk està fortament inspirat ens els anys 70. Tot i que no té argument ni grans vestuaris i és relativament sobri si el compares amb els d'altres artistes que són superproduccions, crec que és un videoclip molt efectiu i encertat.

2015: Focus




És indiscutible que Ariana Grande ha estat una de les reines del pop dels últims anys i que té diversos vídeos que estan molt bé. Com que no en té un que destaqui necessàriament sobre la resta i no la volia deixar fora de la llista, he decidit escollir el meu preferit, que és el de Focus. Un videoclip lleuger, divertit, colorista i amb coreografia que s'adiu totalment a la cançó.

Havana



Fa un parell d'anys Camila Cabello estav arrassant les llistes d'arreu del món amb el seu senzill Havana, el seu primer èxit en solitari. I arribava acompanyada d'un videoclip molt més elaborat del que acostumen a tenir les cançons d'aquest, amb una bon argument amb tocs d'humor, un clar missatge i un homenatge a la telenovel·les.

Malamente



La primavera de l'any passat Rosalia va impactar el món sencer amb Malamente, i des de llavors ha estat una de les artista de les poques artistes que ha sabut converir la estrena de cada un dels seus videoclips en tot un esdeveniment. Tots els petis detalls plens de significat, una estàtica molt impactant i una coreografia que crida molt l'atenció són els principals ingredients de les bones crítiques que, merescudament, va rebre aquesta peça audiovisual dins i fora de l'estat espanyol.

Call Out My Name



Pocs artistes masculins han cuidat tant l'apartat visual en els últims anys com The Weeknd. El cantant canadenc té diversos videoclips interessants i plens de simbologia, però el meu preferit és el de Call Out My Name, únic senzill que va fer servir per promocionar el seu EP My Dear Melancholy al 2018. Trobo que és un vídeo amb una estètica bastant impactant, d'una banda per l'estètica de ciència ficció habitual en el seu estil i d el'altra pels contrastos entre les escenes fosques amb les clares; i les que són en color i les que són en blanc i negre.

Graveyard




I acabem amb el que per mi és el millor videoclip de l'any sens dubte: Graveyard de Halsey. Un videoclip preciós a nivell visual i amb un missatge molt potent. Halsey és una de les poques artistes que sempre porta videoclips interessants, i la veritat és que em resultaria difícil escollir-ne només un, però el de Graveyard té una estètica molt diferent a la resta que el fa destacar, que jo diria que troba la seva inspiració en el conte de Peter Pan o, com a mínim, la versió de Disney.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada