12 de maig 2020

Bad Bunny llança "Las que no iban a Salir"

ImatgeDiumenge a la tarda, Bad Bunny va estrenar per sorpresa el mixtape Las Que No Iban a Salir, que inclou un total de 10 cançons. Algunes les ha enregistrat durant la quarentena (com En Casita, que ja va compartir a Soundcloud fa uns dies), d'altres són cançons que havia enregistrat per a YHLQMDLG i que va descartar o col·laboracions que per alguna raó no havien sortit.
La primera cançó és diu Si Ella Sale i és una cançó de trap que no està malament, però que tampoc no ofereix res que les cançons del seu àlbum recent no ens ofereixi i no dona gaires raons per revisitar-la. La segona pista l'ocupa la primera de les múltiples col·laboracions del disc: Más de Una Cita, que l'ha fet amb el duo porto-riqueny Zion y Lennox. És una cançó de reggaeton estàndard amb una producció correcta, que podria haver format part perfectament de qualsevol dels dos discos de Bad Bunny. Fins i tot, he de dir que trobo que té bastant ganxo i que podria haver estat un èxit. I també he de dir una cosa que pensava que no hauria de dir mai: trobo que la percussió sincopada típica del reggaeton tarda massa en entrar i fa que el començament de la cançó sembli que no acabi d'avançar del tot. La tercera cançó és diu Bye Me Fui i si l'haguessim d'encasellar en un gènere, diriem que és reggaeton però té un so bastant fresc i especial que es distancia bastant del so habitual d'aquest estil, començant pel fet que la percussió no sigui gaire marcada. La lletra de desamor (amb un to bastant intens, de retret i fins i tot rancuniós) deu ser la raó per la qual By Me Fui va quedar fora de YHLQMDLG, un àlbum totalment enfocat a transmetre bones vibracions.



La cançó número quatre s'anomena simplement Canción con Yandel, i, efectivament, és una col·laboració amb aquest cantant porto-riqueny. És un reggaeton mid-tempo correcta, però un altre cop no té res que moltes cançons de YHLQMDLG no tinguin (tot i que aquesta vegada he de dir que sí que la canviaria per alguna de les del disc). A la següent pista també hi podem trobar una col·laboració: la esperada cançó que van fer conjuntament Bad Bunny i Don Omar, i de la qual el conejo malo va parlar en un directe d'Instagram fa uns dies. Pa' Romperla és un reggaeton amb una instrumental excèntrica i molt potent, i en definitiva una cançó d'aquelles que t'omple de ganes ballar. És una cançó amb un so que crida molt l'atenció, però alhora segueix totalment en línia amb les tendències de la música urbana llatinoamericana, cosa que sumada amb el fet que esta signada per dos noms tan reconeguts la podria haver convertit en un gran èxit.

Bad Bunny Media on Twitter: "YHLQMDLG Track 1: Si veo a tu mamá ...Nicky Jam i Bad Bunny tornen a col·laborar en una cançó anomenada simplement Bad Con Nicky amb una estructura inusual que recorda a Safaera: Fins a 1:50 és una cançó de reggaeton estàndard que no em desagrada però és tan genèrica que tot i que no l'havia pogut sentir abans, em sonava repetitiva. A partir d'aleshores és quan comencen els paral·lelismes amb Safaera: la base va canviant diverses vegades i just al final hi ha un moment en que es va creant tensió de manera exactament igual com es fa en aquesta cançó. La meva aposta és que en un primer moment Nicky Jam anava formar part de Safaera, però per alguna raó, finalment van descartar la seva part: els canvis de producció i la lletra són molt similars. Però d'altra banda, els productors no són els mateix os, per tant, ens haurem d'esperar a veure si els artistes involucrats en aquestes dues cançons diuen alguna cosa. La següent cançó és Bendicions, una cançó que musicalment recorda a <3 i a Hablamos Mañana, però que pel contingut de la seva lletra (que parla del la COVID i agraeix els esforços fets pel personal sanitari) no pot ser una pista descartada de YHLQMDLG, sinó que ha de ser un enregistrament nou.


La vuitena cançó tampoc l'ha descartat del seu àlbum: és el remix amb Bad Bunny de Como Se Siente, l'actual senzill de Jhay Cortez. La versió original de Como Se Siente la podem trobar a la reedició del seu àlbum Famouz Reloaded. No està malament, però tots dos tenen propostes molt millors (de fet em sembla una cançó més aviat avorrida). La penúltima cançó és un freestyle anomenat Ronca, on Bad Bunny pot ensenyar la seva habilitat com a raper però que tampoc no dona gaires raons per tornar a escoltar-la. La desena i última cançó del disc és En Casita, una cançó que en Benito va enregistrar amb a casa seva amb la seva parella Gabriela Berlingeri i que ja va compartir a Soundcloud fa unes setmanes. Una cançó que es queda en una anècdota i que no dona gaires motius per tornar-la a escoltar.

Bad Bunny triunfa con su video “La Difícil” y el álbum “Yo Hago Lo ...
Compartir amb els teus fans i oients una col·lecció de cançons descartades em sembla una molt bona iniciativa, però trobo que potser arriva massa aviat: Bad Buunny va publicar el seu segon àlbum d'estudi YHLQMDLG el passat 29 de Febrer, és a dir, no fa ni dos mesos i mig que va sortir. A més, és un disc molt extens, amb 20 cançons, pel que realment hem rebut molt material del raper recentment i si voleu que us sigui sincer, m'ha fet bastanta mandra posar-me a escoltar aquest nou projecte. Això no vol dir necessàriament que no m'hagi agradat: està clar que el nivell no és el mateix que el del seu àlbum, però algunes de les cançons estan prou bé.

D'altra banda, tenint en compte el tipus de llançament que és, també em semblaria injust valorar-lo amb la mateixa exigència que si es tractés d'un nou àlbum d'estudi convencional. És un projecte heterogeni sense més pretensions que fer disponibles cançons que no haguessin vist la llum en unes altres circumstàncies, i per tant em semblaria totalment fora de lloc criticar-lo negativament. Ara bé, he de dir també que dubto molt que torni a escoltar Las Que No Iban a Salir de principi a final un cop acabada aquest comentari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada