2 de juny 2021

Ressenya: A Tope Amb La Vida

A Tope Amb La Vida és el nom del cinquè treball discogràfic d'Oques Grasses, que va arribar a les botigues físiques i digital divendres 28 de Maig. Inclou un total de 10 cançons, entre les quals hi ha el senzill Bye Bye i un bon grapat de col·laboracions.

La primera cançó del disc es diu Elefants i no només és una de les  que més m'han agradat, sinó que em sembla que crea l'atmosfera perfecta per l'inici de l'àlbum. A continuació tenim Wake Up, la primera col·laboració del disc, que compta amb la participació de Stay Homas. Ambdós grups ja van col·laborar l'any passat a The Bright Side, un dels senzills del primer EP del trio català i que m'agrada molt més que aquesta. De fet, al final de Wake Up podem sentir una petita referència a la seva altra cançó junts. La tercera cançó del disc es Goodline i compta amb la participació de la rapera sabadellenca Santa Salut, Pel que fa a la instrumentació, em sembla la millor del disc, tot i que trobo a faltar una mica més de contundència en les parts instrumentals després de les tornades.

Talismà és una cançó amb un so una mica diferent al que acostumen a fer, més calmat i menys festiu. He vist molts comentaris de gent dient que els recorda a Tu Me Dejaste de Querer de C Tangana i, tot i que he de dir que potser no m'hauria adonat de les similituds si no hagués vist gent mencionant-ho, es poden establir determinats paral·lelismes en la instrumentació de totes dues cançons. A la cinquena pista del disc trobem Bye Bye, el senzill que la formació osonenca ha escollit per avançar aquest àlbum. Havent escoltat el disc sencer, em sembla que van triar la cançó perfecta per presentar-lo. No només perquè és una de les millors pistes, sinó perquè és una combinació molt equilibrada del que ja haviem sentit en els seus anteriors projectes i els elements novedosos que han introduit en aquest. De la mateixa manera que Fans del Sol prenia el nom d'una frase d'una cançó del disc que tenia un altre títol, A Tope Amb La Vida és una de les frase de la lletra de De Bones, que arriba a continuació.

Lakilove és una col·laboració amb el raper gironí Doble, que recupera el so festiu i contundent de Bye Bye. Tot seguit arriba Vida d'Oferta, una cançó on es pot intuir una certa influència de la música popular llatinoamericana. Sens dubte, la meva cançó preferida és la que arriba a continuació: La Gent Que Estimo, una emotiva balada en col·laboració amb la cantant maresmenca Rita Payés. I tot i que el preciós final d'aquesta cançó seria una conclusió molt satisfactoria pel disc, encara ens queda una última cançó: Petar-ho, un dels moments més optimistes del projecte.


A Tope amb la Vida arriba dos anys després de l'anterior àlbum de la formació osonenca, anomenat Fans del Sol. Un disc molt difícil d'igualar (i encara més de superar), tant pel que fa a qualitat musical com pel que fa a repercussió comercial. Sense anar més lluny, In The Night és una de les poquíssimes cançons en català que supera els 10 milions de reproduccions a Spotify. Tres cançons més del disc superen els 5 milions, cosa que no poden dir gaires projectes en la nostra llengua. No esperava que m'agradés tant ni més que Fans del Sol, però sí que he de dir que m'esperava una mica més del seu successor. 

En aquest disc podem trobar tots els elements habituals en la seva música anterior: sons festiu, fusió d'estils i llengues, referències a la natura a les lletres, un punt d'absurditat i ironia, i molt optimisme. Massa optimisme pel meu gust en molts casos, el títol del disc n'és un exemple. Malgrat ser bastant curt (però en la línia del que acostumen a durar els discos d'aquestes característiques), és un projecte més divers que els seus anteriors, amb més influències dels ritmes llatinoamericans i caribenys. Pel que fa a les col·laboracions, trobo que 4 per 10 cançons potser és una xifra una mica excessiva. I excepte la de Rita Payés a La Gent Que Estimo, no trobo que aportin gaire més a les cançons. En poques paraules, potser no arriba al nivell del seu predecessor, però és un disc més que correcte, que segurament serà el disc en català més rellevant del 2021.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada