29 de juny 2021

Ressenya: Planet Her

Divendres, Doja Cat finalment estrenava el seu tercer àlbum Planet Her. La cantant i rapera californiana ens l'ha avançat amb els senzills Kiss Me More amb SZA i Need To Know en solitari. L'edició estàndard del disc inclou un total de 14 cançons, però diumenge (tan sols dos dies després del seu llançament), Doja Cat publicava ja una edició deluxe a les plataformes digitals amb 5 pistes addicionals. Planet Her arriba un any i mig després del seu disc Hot Pink, que la va consolidar com un dels noms a tenir en compte en el panorama pop gràcies a èxits en solitari com Say So o Streets, diverses actuacions memorables i un aspecte visual molt cuidat.
La primera cançó de Planet Her s'anomena Woman, i aposta per un so afrobeat. L'any passat, Doja Cat ja va anunciar que aquest seria un dels estils musicals que apareixerien al seu segon àlbum d'estudi. Tot seguir arriba Naked, una altra cançó inspirada en els sons africans. A continuació arriben dues cançons que combinen elements hyperpop i ritmes trap, amb un so bastant original com a resultat: Naked, una col·laboració amb Young Thug que en alguns moments m'ha recordat a Juicy, i Get Into It (Yuh), una d'aquelles cançons excèntriques que costa decidir si t'encanten o et desagraden. En tot cas, una cançó molt enganxosa. La cinquena pista del disc és Need To Know, una cançó que Doja Cat ja va estrenar fa un parell de setmanes com a senzill promocional. En un primer moment em va deixar totalment indiferent, però a poc a poc m'ha anat agradant.


I Don't Do Drugs és el títol de la tercera col·laboració de Doja Cat i Ariana Grande. El primer cop que les vam poder sentir en una cançó juntes va ser a Motive, una de les cançons que forma part de Positions. A principis d'any, Ariana Grande va estrenar un remix de 34+35 amb Doja Cat i Megan Thee Stallion, precisament una altra cançó del mateix disc. I don't Do Drugs és una cançó trap-pop amb un so bastant dolç que precisament va en la mateixa línia que diverses cançons de la cantant de Thank U Next. Love To Dream és una altra cançó trap amb un so suau i dolç que segueix en la línia de la col·laboració amb Ariana Grande. El segon convidat estrella de Planet Her, és The Weeknd, que apareix a You Right. Doja Cat ja havia col·laborat amb el canadenc, quan va ser l'artista convidada pel remix d'In Your Eyes, Malgrat la col·laboració i el fet que l'han escollit com el proper senzill de Planet Her, trobo que és una pista que passa bastant sense més en el conjunt del disc.

Been Like This és una cançó que ens pot recordar a Streets per dues raons: d'una banda, perquè comença amb un sample, i de l'altra per la producció: també compta amb una instrumental trap més aviat lenta, sons obscurs i uns greus molt potents. La producció gruixuda contrasta amb la interpretació vocal suau, però trobo que Been Like This sona més equilibrada que Streets, en el sentit que la producció no eclipsa la veu. La següent cançó s'anomena Options i compta amb la participació del raper estatunidenc JID. També m'ha agradat bastant. A continuació arriba Ain't Shit, la cançó que ha tingut una millor rebuda del disc més enllà dels senzills oficials (i amb molta diferència). De fet, ha trencat el rècord de la cançó d'una rapera femenina amb més reproduccions en el seu primer dia a Spotify. I crec que s'ho mereix, perquè aquesta balada R&B em sembla tant una de les millors cançons de Planet Her i la més memorable del projecte sense cap mena de dubte. Doja Cat va ensenyar aquesta cançó en un directe d'Instagram fa més d'un any i sembla que molta gent estava pendent de sentir-la amb bona qualitat.


Imagine és el nom de la onzena cançó del disc, una altra proposta trap-pop amb un so bastant dolç que em recorda un cop més a l'estil de l'últim disc d'Ariana Grande. No només per la producció, Doja Cat canta amb un timbre tan suau a la tornada que fins i tot es podria confondre amb el de la intèpret de Dangerous Woman. Alone és una d'aquelles cançons que combina arpegis de guitarra i ritmes trap a la producció i no sorpren pel que fa la interpretació. I l'edició estàndard del disc d'acaba amb Kiss Me More, el senzill de presentació del disc que Doja Cat va publicar la passada primavera i que s'ha convertit en tot un èxit. Però si voleu que us digui la veritat, a mi aquesta col·laboració amb SZA mai m'ha acabat de fer el pes.


La primera de les cinc pistes addicionals de l'edició deluxe del disc és una versió extended de You Right, la col·laboració amb The Weeknd. La diferència amb la versió principal de la cançó és que aquesta inclou una altra estrofa de Doja Cat. Això fa intuir que en un primer moment, You Right anava a ser una cançó de la rapera en solitari i que més endavant The Weeknd va enregistrar la seva part i la van substituir per la estrofa que aquesta versió recupera. Després arriba Up And Down, una cançó trap en què Doja Cat va començar a treballar l'any 2018 i anava a formar part de Hot Pink. De fet, la rapera va mostrar un fragment de la cançó en el seu moment. Finalment l'ha refet i ha acabat apareixent en aquest disc, tot i que he de dir que tampoc no trobo que ofereixi res nou.

Tonight
és una cançó inspirada clarament en el R&B de principis dels 2000 i compta amb la col·laboració d'Eve, una de les raperes més populars del moment. En conjunt m'agrada, però la producció és increïblement simple i repetitiva. La següent pista s'anomenat Ride i aposta per un so dancehall. Això fa que sigui diferent de la resta de la seva discografia pel que fa  ala producció, però és bastant previsible pel que fa a interpretació vocal. I ja per acabar, tenim Why Why, una pista trap en col·laboració amb Gunna.

Planet Her no és un mal disc en absolut, però tampoc no em sembla el pas endavant decidit en relació amb Hot Pink que m'hauria agradat veure. Ara bé, tenint en compte que cap dels dos senzills em van encantar, en el moment de posar-me a escoltar el disc tampoc no l'esperava. De la mateixa manera que era el seu predecessor, Planet Her és un disc força divers: com era d'esperar hi ha algunes cançons més orientades al hip-hop o al trap i d'altres més orientades al pop o al R&B. Però més enllà d'això, les cançons de Planet Her incorporen influències de gèneres molt diversos com l'afrobeat, el dancehall o l'hyperpop. Moltes de les cançons del disc estan impregnades de la personalitat desenfadada de Doja Cat, i de fet les cançons menys serioses del disc com Get Into It o amb tocs d'ironia com Ain't Shit em semblen les més memorables. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada