28 d’oct. 2021

Levels celebra el seu desè aniversari

El 28 d'octubde de 2011 es publicava oficialment un dels senzills de música electrònica més icònics de la dècada passada: Levels d'Avicii.  Però la història d'aquest himne va començar encara uns mesos enrere.

Avicii va estrenar la primera versió de Levels el desembre del 2010, tot i que no va punxar la versió definitiva de l'instrumental fins el mes de març, durant el seu debut a l'Ultra Music Festival de Miami. Aleshores el músic suec va contactar amb Mike Posner amb l'intenció que pogués encarregar de posar veu a la seva flamant nova producció. Posner va enviar 6 idees a Avicii, però cap va acabar de fer-li el pes. Com segurament ja sabreu tots, la veu que sona a la versió definitiva de Levels és samplejada de Soemthing's Gotta Hold On Me d'Etta James, i la veritat és que se'm fa molt difícil imaginar que Levels podria haver millorat donant més pes a la veu i amb una estructura més de cançó convencional, com la que tenen Wake Me Up o Without You, per posar-ne dos exemples.

Levels immediatament va cridar l'atenció dels fans de la música electrònica i crec que es pot afirmar sense cap mena de dubte que ja era tot un èxit abans de sortir oficialment. De fet, el pròpi Avicii va compartir fa més d'una dècada un "tràiler" de Levels que consisteix en una sèrie de vídeos de la brutal reacció del públic a aquesta producció. I ja podeu veure que ni el fet que no tingui lletra ni el fet que encara no havia sortit no impedia a milers de persones de diferents països cantar-la.

I òbviament, l'èxit no es va acabar amb el llançament de Levels: ha aconseguit el disc de platí (o una certificació superior) en 13 països, malgrat ser bastant lluny de l'estàndard de cançó pop digerible per a tothom. Tot i que, com acostuma a passar amb la música d'Avicii, si les xifres mundials ja són destacables, les que aconseguia al seu propi país són inigualables: Levels no només ha estat certificada vuit cops platí al seu disci ha aparegut al top 100 dels senzills més exitosos de l'any en quatre ocasions. Si ens basem amb el sistema de punts invers*, és el segon senzill més exitós de la història de la llista del país, que va començar al 1975. Llista que, per cert, encapçala Wake Me Up. 

*és a dir, una setmana al número 1 són 100 punts, una setmana al número 100 és un punt, independentment de les vendes o els streams amb que una cançó ocupi una posició

Levels no és ni la millor cançó d'Avicii ni el seu èxit més gran, per molt que molta gent digui el contrari. Però sí que em sembla que és el seu senzill més decisiu. Levels va permetre que un jove suec de -aleshores- 22 anys passés de ser un artista emergent en el panorama de la música electrònica o una estrella mainstream que arribava molt més enllà del públic de la música electrònica amb la seva música. I, per sort o per desgràcia, sense aquest salt, res del que va venir després s'hauria acabat materialitzant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada