1 de jul. 2021

Ressenya: Vice Versa

Vice Versa és el segon treball de Rauw Alejandro, que arriba tan sols uns mesos després del seu àlbum debut Afrodisíaco. Compta amb un total de 14 pistes entre les quals hi ha els senzills 2/Catorce i Todo De Ti.Precisament la primera cançó del disc és Todo De Ti, que apareix al disc en una versió lleugerament a la que va sortir com a senzill fa un mes i escatx. Todo de Ti no només ha arrassat a nivell mundial i ha trencat diversos rècords de Spotify a Espanya, sinó que clarament és una de les millors cançons de pop llatinoamericà de la primera meitat del 2021. I, de la mateixa manera que ja ho han fet altres cançons com Telepatia de Kali Uchis, demostren que no cal fer reggaeton o trap per tenir èxit massiu als territoris de parla hispana. Per contradictori que sembli, les dues cançons següents són cançons de reggaeton bastant previsibles, que no ofereixin res que no hagim vist en altres cançons seves: primer arriba Sexo Virtual, que a més és bastant fluixa, i després Nubes, que està una mica millor.


La quarta pista del disc és un interludi anomenat simplement Track 4, que sona com si hi haguessin interferències i fos una pantalla de càrrega. Es rumoreja que és uan pista provisional i que més enllà el substituiran per un nou senzill, però fins on jo sé, el cantant porto-riqueny no ho ha confirmat ni desmentit. A continuació arriba l'altre senzill que ja coneixiem: 2/ Catorce, una cançó mig improvisada que Rauw Alejandro va publicar el dia de Sant Valentí sense cap mena de pretensió comercial però que s'ha acabat convertint en un dels seus èxits en solitari més grans fins al moment. Aquel Nap ZZZ, a banda de tenir el pitjor títol de cançó que he vist mai, és una cançó bastant interessant a nivell estructural, ja que té dues meitats ben definides: durant els tres primers minuts és una cançó de reggaeton bastant estàndard fins que passats els tres minuts es converteix en una bachata lenta, i a la producció els sintetitzadors cedeixen els protagonisme a la guitarra. Tant de bo Rauw Alejandro fes més cançons en la línia de la segona meitat d'Aquel Nap. A continuació arriba Cúrame, que combina sons orgànics i ritmes dancehall.


Cosa Guapa és una altra cançó amb dues parts molt diferenciades: comença tornant a combinar ritmes dancehalls i sons orgànics (però millors resultats que l'anterior) i a la segona apostant per un so més electrònic i on el sentim cantar en anglès. En aquest aspecte, m'ha recordat a Química, una de les cançons del seu àlbum debut Afrodisíaco que tenia dues parts també: la primera de reggaeton i la segona de house. Sens dubte, una de les millors pistes de Vice Versa. Tot seguit tenim Desenfocao', que recupera les influències dels anys 80 que han convertit a Todo de Ti en tot un èxit. Tot i que en aquest cas la interpretació vocal s'apropa més a la que és l'habitual en música urbana. Cuándo Fue és una cançó amb una producció força experimental que, com a mínim en un primer moment, no m'acaba de fer el pes.

Tornem al reggaeton amb La Old Skul, que em recorda bastant a La Santa de Bad Bunny. ¿Y Eso? inclou a Tainy com a artista convidat, però aquest productor porto-riqueny està involucrat en diverses cançons del disc. La producció és bastant original i m'agrada, però no és prou per salvar ¿Y Eso? d'acabar-se fent força bàsica. Tengo Un Pal és la única cançó de trap del disc i compta amb la participació de Lyanno i Caleb Calloway. La última cançó de Vice Versa és una col·laboració amb Anitta anomenada Brazilera. S'inspira en els ritmes intensos i repetitius del funk brasiler.

Em sap una mica de greu ser massa crític amb aquest disc ja que amb el pas del temps, Afrodisíaco em va agradar molt més del que va fer-ho durant la seva primera setmana, i encara l'estic escoltant força. Però Vice Versa em sembla un disc bastant més fluix que el seu predecessor, em deixa amb la sensació que és un disc fet depressa i corretns (i no acabo d'entendre per què). Com ja he mencionat al començament de la ressenya, a banda de ser una cançó bona i sonar fresca, gran part de l'encant de Todo de Ti és que ha aconseguit arrassar les llistes d'èxits sense ser reggaeton. I és una llàstima la majoria d'un disc que ens havia avançat amb aquest senzill acabin sent pistes de reggaeton bàsiques i sense gaire personalitat. Sí que és cert que la segona meitat del disc és més diversa, però la trobo massa justeta per compensar la primera meitat.



El punt fort del disc, sense cap mena del disc és la producció. Està molt cuidada, i la millor mostra d'això és que bona part de les transicions de l'àlbum estan fetes de manera que una cançó es fongui en la intro de la següent. Per això precisament la versió de Todo de Ti que inclou Vice Versa no és exactament igual a la que va sortir com a single.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada