25 de març 2019

Throwback: Avicii UMF 2013

Resultat d'imatges de avicii ultra 2013 billboard
La setmana passada vaig comentar la última actuació al Ultra Music Festival d'Avicii, durant l'edició del 2016, i ja que em va agradar fer-ho, he decidit fer el mateix amb la seva actuació del 2013.
Lògicament aquesta actuació, vista ara, no té tant d'interès com la del 2016, ja que en la segona meitat del seu set -la part que va ser enregistrada professionalment- Avicii va estrenar nou cançons totalment inèdites. Algunes de les quals, es van convertir en peces clau del seu catàleg com Wake Me Up, Hey Brother o Addicted to You. Però és clar, avui en dia podem sentir les versiones d'estudi o en alta qualitat de, literalment, totes elles. Ara bé, aquesta actuació va resultar extremadament controvertida i per ridícul que sembli ara mateix (tot i que ja ho era aleshores), molts dels assistents al festival van quedar indignats, ja que no era el que esperaven. Fins i tot alguns van escridassar a Bergling. Tal com va dir  Dancing Astronaut  el dia següent a l'actuació el públic "no va molestar-se a donar a la nova música d'en Tim una oportunitat, només volien ballar cançons que ja coneguessin. I la música que va presentar, no estava pensada per ser ballada com les de la primera meitat del set: estava pensada per ser apreciada. A l'escenari hi havia músics de renom en el món del country, el soul o la música alternativa. Però, això li importa a algú? Si vas a l'Ultra a ballar, a suar i a intercanviar braçalets, és clar que no. Si t'agrada la música i ets una persona receptiva que sap apreciar coses noves, sí."

A aquesta polèmica, Avicii va respondre així:

Wow, sembla que el meu set de divendres al UMF va causar polèmica. Veig molta gent que no enten que no tota la actuació va ser retransmes, només els últims 40 minuts, amb el nou material pel meu àlbum.
En un set de 75 minuts, vaig portar músics per que actuessin en directe durant 15 minuts en un festival que ha tingut tres dos caps de setmana de música  dance initerrompudament. Tenia ganes de fer una cosa divertida i innovadora, que sempre és el meu objectiu, i l'objectiu del meu àlbum és experimentar i mostrar al món les possibilitats infites que sorgeixen de barrejar la música electrònica amb altres estils. Sempre faré la música que m'agrada i que escolto, i està clar que el meu disc no és "country" per haver utilitzat instruments en directe. Cada cançó del disc és una fusió d'un estil amb la música electrònica.
La meva música és per aquells qui vulguin escoltar-la. Moltes gràcies a tots aquells qui vau fer-ho amb el cor i la ment oberts. Els últims mesos he tingut la sort de treballar amb tans artistes talentosos, i tenir-los amb mi per rpesentar el disc va ser increïble. Era la meva primera vegada actuant amb una banda i no podria haver tingut un millor equip.

M'hauria agradat trobar els articles que més mitjans rellevants van escriure sobre aquesta actuació, però només he trobat aquests:

Dancing Astronaut
Spin
Youredm
GQ



1. Etta James - Something's Got a Hold On Me X Avicii - Levels

2. Avicii feat. Aloe Blacc - Wake Me Up [veu i instruments en directe]

La primera de les noves cançons que Avicii va presentar va ser Wake Me Up, senzill de presentació del seu àlbum. Tres mesos despres, Wake Me Up es posaria a la venda i suposo que no cal que us digui què va passar després. La versió en directe és lleugerament diferent de la definitiva.

3. Avicii feat. Aloe Blacc & Mac Davis - Black and Blue [veu i instruments en directe]*

De les diferents cançons que Avicii va avançar en aquest set, aquesta és la única que ha acabat per no publicar-se oficialment. Tanmateix, el suec va penjar un mix promocional al seu Soundcloud algunes setmanes després del UMF en què podem sentir la versió d'estudi de Black and Blue. Com ell ha fet el moltes ocasions amb cançons que descarta, va reaprofitar la idea del drop en la versió Avicii by Avicii de Liar Liar.


4. Avicii feat. Audra Mae - Addicted To You [veu i instruments en directe]

Un altre dels senzills de True, Addicted To You, també va sonar per primera vegada a l'Ultra del 2013. En aquesta primera versió, la instrumental tenia més pes que en la versió definitiva. D'això no n'estic segur i suposo que ningú pot saber-ho del cert, però diria que alguns elements de la instrumentació d'aquesta primera versió d'Addicted To You que no trobem en la versió definitiva, els va aprofitar a Speed.


5. Avicii feat. Mo - Dear Boy

A diferència de totes les cançons noves que havia estrenat fins aleshores durant aquesta actuació, Dear Boy no va comptar amb veu o instruments  en directe. Recordo que aleshores es va rumorejar que qui la cantava era Lana del Rey, i la veritat és que Mo (qui ho fa realment) sona bastant com l'autora de Summertime Sadness. A banda de no endevinar qui la cantava, els fans tampoc no vam encertar-ne el títol, i majoritàriament es va assumir que el títol de la cançó seria Dancing in the Waters. Excepte alguns detalls en el tractament de la vocal que es van treure, la versió definitiva de Dear Boy és exactament igual que la que va avançar al festival.

6. Avicii - Hope There's Someone

7. Avicii feat. Salem al Fakir - You Make Me 

De la mateixa manera que passa amb Dear Boy, Avicii va estrenar Hope There's Someone i You Make Me sense veu ni instruments i en directe, i en una versió exactament igual a la de l'àlbum.

8. Avicii - Long Way to Hell


A continuació va presentar una nova pista, que malgrat que no la podem trobar a la edició física de True ni a la majoria de països, sí que va sortir a la venda oficialment en la versió digital del disc per al Regne Unit.

9. Avicii feat. Dan Reynolds - Heart upon My Sleeve (versió vocal)

Durant el 2013, Avicii va utilitzar una versió de Heart Upon My Sleeve que comptava amb la veu de Dan Reynolds, conegut per ser el cantant del grup estatunidenc Imagine Dragons. Per raons que, com a mínim, jo desconec, finalment només es va publicar oficialment la versió instrumental de la cançó.

10. Avicii feat. Dan Tymnski - Hey Brother [veu i instruments en directe]

Si l'actuació l'obria la cançó més coneguda del disc, la encarregada de tancar-la va ser la que quedaria en segona posició: Hey Brother.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada