2 de febr. 2021

Ressenya: Maluma - 7 Dias En Jamaica

Divendres, Maluma va estrenar per sorpresa un EP anomenat 7 Días en Jamaica coincidint amb el seu vint-i-setè aniversari. Aquest projecte, que arriba menys de mig any després de l'últim àlbum estudi del cantant colombià, compta amb set cançons, totes elles inèdites, que han arribat ja amb el seu  videoclip corresponent.

L'EP comença amb Tonika, una col·laboració amb Ziggy Marley. Tonika té dues parts molt diferenciades, la primera fusiona un so reggae amb ritmes dancehall i té un ritme força ràpid, mentre que la segona és més lenta i purament de reggae. La segona pista del disc es diu Love i també compta amb la participació d'un artista jamaicà: Charly Black, conegut pel seu èxit del 2016 Gyal You A Party Animal. 


A continuació arriba Chocolate, probablement la cançó més interessant del disc. I la que més destaca, sobretot per l'ús exagerat de l'autotune, que dona un color diferent a la veu del cantant colombià que no haviem pogut escoltat abans. Agua de Jamaica és una proposta dancehall que no em desagrada, però que s'acaba fent monòtona sobretot pel que fa a la producció. DesayunArte és una cançó reggae correcta, amb un so en què no hi ha cap rastre de la música urbana. Valoro positivament el fet que sigui un registre nou en la discografia de Maluma, però és una cançó que em deixa bastant indiferent.

La sisena pista del disc es diu La Burbuja , i és la cançó que més s'apropa a l'estàndard del reggaeton. A La Burbuja, Maluma utilitza la tàctica més fàcil i gastada per intentar fer que una tornada resulti enganxosa: repetir la mateixa paraula infinitat de vegades sobre la base de reggeaton. Un petit detall que m'agrada d'aquesta cançó són els efectes de so, com el so de les bombolles o d'una consola de vuit bits quan Maluma menciona Atari. Però al cap i a la fi aquests detalls són merament anecdòtics, i La Burbuja no té gaire més a oferir que no hàgim vist en infinitat de cançons de Maluma. Per acabar, tenim Peligrosa, una cançó que se situa a mig camí entre el dancehall i el reggaeton.

Un detall que m'ha agradat força del disc és la manera en què les cançons enllacen, i com el final d'una cançó es fon amb el començament del següent. El conjunt del disc té un concepte molt clar (però també molt bàsic), i ens va explicant una història al llarg de les cnaçons, i en algunes parts parlades que hi ha al començament o al final de les pistes.


Malgrat que és evident que la influència jamaicana fa que soni molt més fresc que el seu últim Papi Juancho (que em va agradar tan poc que ni tan sols vaig voler ressenyar), 7DEJ no és un disc gaire diferent de la resta dels seus projectes: Maluma canta i rapeja de la mateixa manera que en els seus anteriors projectes i (més per desgràcia que per sort) els temes de la cançó també són aquells als quals el cantant de Medellín ens té acostumats. En general em sembla un bon experiment, i tenint en compte que arriba tot just cinc mesos després del sue últim àlbum, em semblaria injust jutjarlo massa durament. Però això no treu que no sigui un disc gens memorable.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada