5 d’abr. 2022

Roman Reloaded compleix 10 anys

Aquesta setmana es compleix una dècada del llançament de Roman Reloaded, el segon àlbum d'estudi de Nicki Minaj. Malgrat que bona part de la discografia de la rapera ha estat orientada cap al pop, sens dubte, Roman Reloaded és el seu treball discogràfic més comercial i colorista. I, per això, és un disc que desperta sentiments contradictors en bona part dels seguidors de Nicki Minaj: d'una banda, és un disc que ens agrada molt, molt diferent del que havia fet fins aleshores i molt diferent del que faria després. Però de l'altra, amb el pas dels anys hem anat coneixent detalls que demostren que va ser un disc bastant prefabricat del qual la mateixa Nicki Minaj no n'està particularment orgullosa.

Però no hi ha dubte que va ser un disc que va funcionar bé a nivell comercial: Roman Reloaded ha estat l'únic treball discogràfic de Nicki Minaj en assolir el número 1 del Regne Unit. També va aconseguir el número 1 als Estats Units, cosa que cap dels seus discos posteriors ha aconseguit.

El senzill principal de Roman Reloaded va ser Starships, que Nicki Minaj va estrenar digitalment el 14 de febrer. És una cançó electropop que compta amb la producció de RedOne, un dels productors més cotitzats del moment. Malgrat que Starships és una cançó que a encara mi m'agrada i va funcionar molt bé a nivell comercial, és un bon exemple de l'aire prefabricat que té aquest disc, que fa que sigui totalment comprensible que l'artista no n'estigui totalment orgullosa. 

El primer artista en què RedOne i el seu equip van pensar com a potencial intèrpret de Starships va ser el cantant suec Mohombi, que amb senzills com Bumpy Ride o Coconut Tree havia obtingut bons resultats a les llistes d'èxits en aquells moments. Finalment, la seva versió va acabar descartada, i la següent artista a qui van proposar enregistrar-la va ser Nicki Minaj. La rapera va recuperar la producció, la pre-tornada i la tornada de la cançó, però va escriure noves estrofes de rap per a la cançó.

Tot i que diversos dels senzills de Pink Friday ja van funcionar molt bé al Hot 100 estatunidenc, Starships va aconseguir una repercussió internacional que Nicki Minaj encara no havia aconseguit amb cap cançó fins aleshores. Sobretot, a les llistes europees: Starships no només va ser el primer senzill de Nicki Minaj en entrar a la llista oficial alemanya, sinó que va assolir el #17. Cap altre senzill de la rapera en solitari ha arribat a una posició més alta. Va arribar al top 5 de la llista oficial francesa i va acabar el 2012 com la 24ena cançó més exitosa de l'any. També va situar-se dins el top 5 de països com Espanya, Suècia, Japó, Austràlia o Finlàndia.

Al Regne Unit, Starships va arribar al número 2 de la llista setmanal, la posiicó més alta a què mai ha arribat com a artista principal (Bang Bang, amb Jessie J i Ariana Grande sí que va ser número 1). Va acabar el 2012 com el setè senzill més exitós de l'any. Als Estats Units, Starships va ser el novè hit més gran de l'any.

Right By My Side i Beez in The Trap va ser enviades a les ràdios de música urbana dels Estats Units com a senzills promocionals durant la primavera del 2012. El següent senzill internacional va ser Pound The Alarm, una cançó electro-pop produïda per RedOne que seguia en la línia de Starships. No va repetir l'enorme èxit de la seva predecessora, però Pound The Alarm també va tenir una resposta més que positiva a nivell comercial: va aconseguir situar-se entre les deu primeres posicions de les llistes setmanals del Regne Unit, Austràlia, Canadà o Israel.

El mes de setembre, Nicki Minaj i el seu equip van publicar Va Va Voom com a tercer senzill internacional del disc. El videoclip de la cançó havia estat filmat gairebé unany abans, el desembre del 2011, ja que, en un principi, Va Va Voom anava a ser el primer senzill de Roman Reloaded en lloc de Starships. Finalment, Nicki Minaj va decidir escollir una altra cançó perquè no estava satisfeta amb el resultat final del videoclip de la cançó.

Un altre dels moments més destacats pel que fa a promoció va ser l'actuació de Nicki Minaj a la gala dels Grammys. No va interpretar per interpretar cap dels senzills del disc, sinó que va optar per presentar Roman Holiday... amb una actuació que simulava un exorcisme. Va ser una actuació que, sens dubte, no va deixar indiferent a ningú i no es podrà recriminar a Nicki Minaj que fos una actuació senzilla o poc preparada. Però va ser una actuació que no va caure en gràcia a bona part del públic, que trobava que un espectacle d'aquesta mena no tenia cabuda en un escenari teòricament seriós com el dels grammys. I la veritat és que la tria de Roman Reloaded tampoc va ajudar.

Com segurament ja sabreu, Nicki Minaj és una d'aquelles artistes que malgrat haver fet una contribució innegable a la música contemporània estatunidenca, no ha rebut mai cap premi Grammy. Si els rumors són certs, en part, això és perquè l'Acadèmia no va quedar gens satisfeta amb aquesta actuació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada