17 de nov. 2020

Recrítica: Pink Friday

Aquesta setmana es compleix una dècada del llançament de Pink Friday, l'àlbum debut de Nicki Minaj. Gràcies a la sea fusió de pop i rap, Pink Friday va marcar suposar un punt d'inflexió a la indústria musical tant a nivell estètic com musical. I a més, va ser un gran èxit comercial (sobretot als Estats Units, on supera els dos milions d'unitats), gràcies a senzills com Moment 4 Life, Super Bass o Your Love.
Sens dubte, Pink Friday és un àlbum debut molt sòlid en el qual Nicki Minaj demostrava ja de sobres que tenia tot el que calia per ser una de les estrelles més grans del món de la música durant la dècada que acabava de començar. Tot i que moltes publicacions consideren que és el millor disc de Nicki Minaj, jo no hi estic d'acord. En tot cas, penso que els seus quatre albums són massa diferents com per comparar-los gaire però que en aquest disc es poden trobar els primers passos del camins que ella recorrerà amb els seus futurs projectes: cançons com Your Love, Save Me i Super Bass ja tenen el so molt pop que protagonitzarà Roman Reloaded, la temàtica introspectiva de Dear Old Nicki pot recordar a la de certes cançons de The Pinkprint; i també hi ha moltes cançons on els elements pop desapareixen i es queda un so hip-hop més pur, com passarà a bona part de les cançons de Queen, com per exemple Muny.


Tot i ser el seu primer àlbum, Nicki Minaj va poder comptar amb la col·laboració d'artistes de primer ordre com són Rihanna, Drake, Eminem, Kanye West, o Will I Am. Trobo que totes les col·laboracions funcionen del disc molt bé, però si hagués d'escollir-ne una, em sembla que la millor és la de Drake a Moment 4 Life, una de les cançons que més m'agraden del disc i la única que va obtenir una nominació als Grammy. 

A nivell de producció, sí que em sembla clar que és el seu disc més fluix. Bona part de les cançons aposten per sintetitzadors estridents que fan que en alguns punts no s'acabin de deixar escoltar fàcilment i molts pianos amb un so massa artificial pel meu gust. Però això no és una cosa exclusiva de Nicki Minaj, sinó crec que en general les produccions del hip-hop s'han anat cuidant cada vegada més en els últims anys.

Pink Friday va obtenir dues nominacions als premis Grammy en les categories de millor àlbum de rap i millor cançó de rap per Moment 4 Life, i va guanyar el VMA a millor videoclip hip-hop per Superbass.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada