8 de des. 2020

col·laboracions 2020

Malgrat que tenint en compte la pandèmia sembla que hauria d'haver estat el contrari, aquest 2020 ha estat més ple de col·laboracions que mai. Aquestes són les deu que em semblen més destacables:



10. Doja Cat i Nicki Minaj

Gràcies sobretot a Say So, Doja Cat s'ha convertit en una de les artistes revelació del 2020. De fet, l'artista estatunidenca ha estat guardonada en aquesta categoria als EMA, AMA, VMA i en la categoria de millor artista nova internacionals als premis francesos NRJ. La versió original de Say So ja era una de les cançons del moment, però no va ser fins que va publicar el remix d'aquest senzill amb Nicki Minaj, que Say so va rebre l'empenta definitiva per arribar al número 1 del Hot 100. Say So Remix es va convertir en el primer número 1 als Estats Units per totes dues.



9. Kelsea Ballerini i Halsey

Malgrat que a nivell comercial no ha anat enlloc, The Other Girl és una de les millors cançons del 2020 sota el meu punt de vista. El duet de Kelsea Ballerini i Halsey és una fusió perfecta de pop i country. Malauradament, The Other Girl no compta amb un videoclip oficial, però a diferència de la majoria de col·laboracions de la llista, sí que hem pogut veure a les dues interpretar-la en directe un parell de vegades.




8. Jhay Cortez i Bad Bunny

A diferència de la resta de combinacions de la llista, aquest any no hem pogut sentir aquests dos cantants porto-riquenys junts en una cançó, sinó que han col·laborat en dues ocasions: Al mes de Maig, Bad Bunny col·laborava al remix de Cómo Se Siente, un senzill la versió original del qual l'interpretava Jhay Cortez en solitari. A finals d'Octubre, Jhay Cortez era l'artista convidat de Dákiti, el senzill de presentació del nou projecte de Bad Bunny que s'ha convertit en tot un número 1 global i que ha trencat diversos records


7. Cardi B i Megan Thee Stallion

Un dels èxits virals de l'any i una de les cançons més escoltades aquest estiu va ser WAP, la col·laboració de Cardi B i Megan Thee Stallion que ha estat número 1 a mitja dotzena de països i a la llista mundial de Billboard.




6. Dua Lipa i Angèle

El mes passat, Dua Lipa i Angèle van publicar la seva col·laboració Fever, una pista dance-pop bilíngüe molt addictiva. Fever va entrar directament al número 1 a bèlgica i, de moment, encara no ha sortit del top 3 a França, on res impedirà que es converteixi en la seva cançó més exitosa. Més enllà dels territoris francòfons, la cançó ha tingut un èxit molt més modest, quedant-se al 79 a Alemanya i al 85 al Regme Unit. Pel que fa a la llista mundial de Billboard, Fever no ha pogut passar del número 69.




5. Ozuna, Sia i Doja Cat

Si fa uns mesos m'haguessiu dit que Ozuna, Doja Cat i Sia compartirien una cançó, no m'ho hauria cregut, però aquesta col·laboració existeix i s'ha materialitzat en una cançó anomenada Del Mar. I, a més, que el resultat és molt millor del que podria haver esperat. Es tracta d'una cançó de pop llatí amb una forta influència del dancehall on fins i tot podem sentir a Sia cantar en castellà. Del Mar és una de les cançons que formen part del quart treball discogràfic d'Ozuna, que es diu ENOC i va sortir a principis de Setembre.




4. Justin Bieber i Ariana Grande

L'any 2015, Ariana Grande va col·laborar en un remix de What Do You Mean, però Justin Bieber i la cantant de Dangerous Woman no havien publicat una cançó junts fins el passat mes de Maig quan van estrenar Stuck With You. Aquesta balada que fa referència al confinament i va aconseguir entrar directament al número 1 del Hot 100 de Billboard, malgrat que també va pedre posicions molt ràpid durant les setmanes següents.




3. Lady Gaga i Blackpink

El 2020 ha estat l'any en què el quartet sud-coreà Blackpink finament s'ha donat a coneixer entre el públic occidental, i això ha estat, en part, gràcies a col·laboracions com Sour Candy. Aquest senzill forma part del sisè disc de Lady Gaga i és la primera col·laboració de Blackpink amb un artista anglòfon. Bé, de fet, és la primera col·laboració de Blackpink en general. Malauradament, a causa de les complicacions per viatjar a causa de la pandèmia, no les hem pogut veure cap actuació juntes (malgrat que tenien previst fer-ho al festival Coachella) ni n'han pogut filmar el videoclip.




2. Bad Bunny i Rosalia

Una de les col·laboracions més esperades de la música urbana hispana era la de Bad Bunny i Rosalia, que es rumorejava des de la primavera del 2019 però que no va arribar fins aquest mes de Novembre. La cantant catalana era l'artista convidada a La Noche De Anoche, una de les cançons que formen part del nou àlbum de Bad Bunny. Malgrat no haver estat promocionada com a senzill, La Noche de Anoche va aconseguir entrar directament al número 2 de la llista mundial diària de Spotify i va convertir-se en la cançó no anglòfona en aconseguir més streams en el seu primer dia. Esperem que l'any vinent puguin trobar-se per a filmar el videoclip de la cançó (o per fer una segona col·laboració pel tercer disc de Rosalia, posats a demanar).



1. Lady Gaga i Ariana Grande 

Sens dubte crec que la col·laboració de l'any ha estat la de Lady Gaga i Ariana Grande. El passat mes de Maig, aquestes dues artistes van presentar-nos Rain On Me, una de les cançons pop més exitoses del 2020. I és que a banda de ser una gran proposta dance, Rain On Me tenia l'alícient de tenir dos de les artistes pop més carismàtiques en una mateixa cançó. El segon senzill de Chromatica va aconseguir arribar al número de la llista mundial de Mediatrafic, així com les diària i setmanal de Spotify. Ariana Grande i Lady Gaga van presentar la cançó per primera (i, de moment, única) vegada juntes a la gala dels VMA, on van guanyar el premi a la cançó de l'any.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada